Úvod Magazín Bůh a Bible Kdo napsal Bibli?

Kdo napsal Bibli?

Kdo napsal Bibli? Tato otázka nás nejspíš zprvu zarazí, jelikož můžeme mít pocit, že je vyslovena s určitou záludností, s cílem vzbudit v nás pochybnosti o pravosti naší víry. Mnozí z nás by jistě bez váhání odpověděli, že autorem Bible je sám Bůh. Avšak každý, kdo je alespoň trochu znalý Písma, ví, že v něm figuruje vícero „autorů“ žijících v různých historických epochách a pocházejících snad ze všech pater tehdejších společností od pastevců až k samotným králům. Byli tito lidští pisatelé Bible skutečně inspirováni Bohem, nebo jejich texty vycházejí jen z jejich vlastního vidění světa?1

Lidé byli zajisté při tvorbě Písma svatého důležití, přesto Bůh není žádným despotickým loutkovodičem, který by svým loutkám diktoval svou vůli, ale naopak milujícím a spravedlivým Otcem, který v každé generaci sděluje své dokonalé úmysly a plány vnitřně svobodným a věrným lidem, kteří jediní jsou schopni Jeho hlas zaslechnout. Autorství Bible tedy v pravém slova smyslu náleží pouze Stvořiteli a Udržovateli veškeré reality. Přesně v tomto duchu se vyjadřují i všichni pozemští „pisatelé” Bible. Napříč staletími a i v rámci Starého a Nového zákona prohlašují, že byli při psaní inspirováni a vedeni Duchem svatým a že se s vděčností stali zprostředkovateli vůle samotného Boha. 2 Přitom se důsledně zříkají toho, že by jejich příspěvek Písmu svatému byl jejich osobním dílem a jsou daleci toho, aby si jej osvojovali či nárokovali jakékoliv zásluhy za jeho vytvoření.

Celý článek zobrazíte po přihlášení.

Kompletní článek a další exkluzivní filmy a obsah získáte po přihlášení.

ZÍSKAT ČLENSTVÍ

Již máte účet? Přihlaste se.

Svůj účet máte navždy zdarma.

Související články

Dobrořečme a chvalme. Ale koho a proč?

3. května 2024

Vděčnost, je opakem nespokojenosti, a domnělého nedostatku. Nevděčný člověk není šťastný. A tak buďme vděčni i za samotný dar vděčnosti.

Apoštol Jan

29. dubna 2024

Apoštol Jan byl jedním z Ježíšových učedníků. Podle tradice je považován za autora stejnojmenného evangelia, tří Listů Janových a Zjevení.

Desatero – 7. přikázání

22. dubna 2024

Sedmé přikázání není umístěno mezi přikázání nezabiješ a nepokradeš náhodou. Stejně vážně bychom měli brát i důležitost přikázání sedmého.

Apoštol Pavel, pokračování

8. dubna 2024

Pavel se stal apoštolem pohanů a výrazně se zasloužil o to, že se z malé křesťanské enklávy v Izraeli, stalo světové náboženství.