Úvod Magazín Bůh a Bible Desatero – 8. přikázání

Desatero – 8. přikázání

Pokračujeme v nahlížení do Desatera Božích přikázání, a dostáváme se k přikázání osmému.
2.Mojžíšova 20,15 říká: „Nepokradeš“. I osmému přikázání, stejně jako všem ostatním, jde o uplatňování svobody pro člověka. Ono slovo „nepokradeš“ se nám může jevit jako naprosto jasné, ke kterému ani není co dodat. Ale opak je pravdou.

I když dnešní pohled na 8. přikázání je velmi benevolentní, je třeba zdůraznit, že: dává právo na osobní vlastnictví (jinak by takové přikázání nemuselo existovat), hájí majetkovou jistotu, upravuje majetkoprávní poměry mezi lidmi, vede k čestnosti ve vzájemných vztazích a chrání svobodu člověka.

Když bychom měli roztřídit oblasti do kterých toto přikázání zasahuje, potom je to následující:

Krádež (majetku, území, myšlenky, předražování…): „Kdo kradl, ať už nekrade, ale ať raději přiloží ruce k pořádné práci, aby se měl o co rozdělit s potřebnými“. (Efezským 4,28)
Zadržování: „Nebudeš utiskovat a odírat svého druha. Výdělek dělníka, kterého si najmeš, nezůstane u tebe do rána“. (3. Mojžíšova.19,13) Tedy zadržování mzdy.
Nepoctivost: „Dvojí závaží a dvojí míra, obojí je Hospodinu ohavností“. „Špatné, špatné“, říká kupující, ale jen poodejde, už se tím chlubí“. (Přísloví 20,10.14)
Nepoctivost v práci: „Když jsme u vás byli, přikazovali jsme vám: Kdo nechce pracovat, ať nejí“! (2. Tesalonickým 3,10-12)
Lichvářství: „V tobě berou úplatek, jsou pohotoví k prolévání krve, bereš lichvářský úrok, chamtivě vydíráš svého bližního a na mne zapomínáš, je výrok Panovníka Hospodina“. (Ezechiel 22,12)
Vykořisťování: „Tvoji velmoži jsou umíněnci, spolčenci zlodějů. Kdekdo miluje úplatek a rád bere dary; sirotkovi právo nezjednají a pře vdovy se k nim nedostane“. (Izajáš 1,23)

Ale ono přikázání jde ještě hlouběji. Někdy můžeme mít pocit, že maličkosti je možné přehlížet, protože v životě jde přece pouze o velké věci. Ale od kolika korun se dá mluvit o krádeži? Od tisíce korun, od sto korun, od deseti korun? A co tak jízda v dopravním prostředku načerno? Co úmyslně nevrácená kniha do knihovny? Co neúplné daňové přiznání? Co používání nekoupeného počítačového programu? Co úroda, která nevyrostla naším přičiněním? A co materiál, který máme v práci, doma jej potřebujeme, proč bychom ho nakupovali? A bylo by jistě možné pokračovat.

„Ani zloději, ani chamtivci, opilci, nactiutrhači, lupiči nebudou mít účast v Božím království“. (1. Korintským 6,10)

Doposud jsme vzpomínali na majetkoprávní delikty, na neoprávněné přivlastňování si majetku někoho jiného. Ano, osmé přikázání má všechno toto na mysli. Ale ono hovoří ještě o jedné velmi důležité věci. A pokud bychom ji nevzpomněli, potom by nebylo vysvětlení úplné. Již v pátém přikázání jsem se zmiňoval o tom, že první čtyři přikázání upravují vztah člověka k Bohu a dalších šest upravuje vztah člověka k člověku. A tak tedy v přikázání, kterým se nyní zabýváme nejde pouze o krádež obecně, ale jde o něco, čeho se dopouštím přímo na jiném člověku. Tedy únosy lidí, a to z jakýchkoliv důvodů. „Kdo někoho ukradne, ať už jej prodá nebo jej u něho naleznou, musí zemřít“. (2. Mojžíšova 21,16) Toto přikázání chrání vedle majetku také svobodu jiného člověka. Omezování svobody z důvodů politických, náboženských a jakýkoliv jiných je porušování tohoto přikázání. A nyní bychom mohli konkretizovat: únosy lidí, terorismus a s ním spojení rukojmí, samozřejmě do této skupiny je třeba zahrnout také otroctví, které nemusí mít pouze takovou formu, jakou mělo v dějinách, ale i formu domácího násilí, despotismu vůči dětem, šikany v zaměstnání atd. Není tak dávno doba, kdy byly hranice našeho státu téměř neprodyšně uzavřeny, a do zahraničí, zvláště na západ od nás, se dostal pouze někdo. I to bylo porušování osmého přikázání.

A tak tedy přikázání, které má pouze jedno jasné a srozumitelné slovo, má podstatně širší význam, než se nám může na první pohled zdát. Vezměme vážně všechna zákoutí, do kterých toto přikázání nahlíží.

Jan Dymáček

Související články

Natán

28. června 2024

Nátan byl prorokem za vlády slavného židovského krále Davida. Ani moudrý král David však navzdory své bohabojnosti, nebyl zcela bez hříchu.

Desatero - 9. přikázání

24. června 2024

Deváté přikázání daroval Bůh člověku, aby mu dal svobodu a plný život. Přikázání chrání čest člověka a vede k vyjadřování pravdy.

Jak daleko a na co se díváme? 15/15 | Vrabcova píseň o naději

7. června 2024

Audiokniha motivuje posluchače k tomu, aby si uvědomili, že víra v Boha, naděje a láska jsou hodnoty, se kterými stojí za to žít.

Pilátovo referendum 14/15 | Vrabcova píseň o naději

7. června 2024

Audiokniha motivuje posluchače k tomu, aby si uvědomili, že víra v Boha, naděje a láska jsou hodnoty, se kterými stojí za to žít.