Úvod Magazín Vznik života Jahodové smoothie prosím!

Jahodové smoothie prosím!

Skvělou chuť čerstvě utržené jahody je asi zbytečné nějak vychvalovat, ona se totiž chválí sama ústy každého z nás. Málokdo už ale ví, jak nepředstavitelně složitá je chemická struktura této chuti. Kromě toho má zralá jahoda ještě nádhernou barvu v bezpočtu nejjemnějších odstínů červené a oranžové barvy, z nichž některé nejsou schopny přesně zachytit ani nejlepší fotomobily současnosti a také chemicky podobně složitou vůni. Nabízí se otázka, odkud se vzala tahle enormní složitost vyladěná k dokonalosti a lahodící chuti i nejnáročnějším gurmánům světa?

Úvod – jedinečnost jahody

Mimochodem, věděli jste, že každá jahoda je naprosto jedinečná? Jen uvažte, kolik jahodníků a jejich plodů už za celou historii lidstva vyrostlo? Přesto se nikdy žádná jahoda nezopakovala! A tak je to i s každým lístečkem, kytičkou, větvičkou, stromem, zvířetem či člověkem!

Vítejte. V dnešním zamyšlení si ukážeme, jak složité jsou věci, které mnozí z nás považujeme za naprostou samozřejmost … Třeba taková jahoda …

Zkuste si na chvíli představit, jak se procházíte po zahrádce za časného letního rána a co nevidíte! Ze záhonku se na Vás „usmívá“ nádherně zbarvená zralá jahoda. Jak krásný to plod?! V dětství to pro mě bylo to první, na co jsem se na zahrádce každým rokem těšil …

Mimochodem, věděli jste, že každá jahoda je naprosto jedinečná? Jen uvažte, kolik jahodníků a jejich plodů už za celou historii lidstva vyrostlo? Přesto se nikdy žádná jahoda nezopakovala! A tak je to i s každým lístečkem, kytičkou, větvičkou, stromem, zvířetem či člověkem! Možných funkčních variací vlastností daného druhu je zkrátka tak nepředstavitelně mnoho, že je možné bez problémů docílit tuto neopakovatelnost. To je ovšem geniální design!!! Vždy, když vidíme tytéž věci — tentýž druh věcí — postavených ze stejných stavebních kamenů, a přitom každý je naprosto jedinečný, máme co dočinění s enormní inteligencí a kreativitou! Jako když třeba z 10 základních barev namaluje malíř 1000 naprosto jedinečných obrazů s bezpočtem namíchaných odstínů, tvarů a scenérií.

Vaše ruce zkrátka nikdy nebudou držet 2 naprosto stejné jahody ani nikdo jiný, a to až do konce světa, přesto je každá z nich dokonale jemná na dotek, nádherně vonící a naprosto dokonale chutnající – každá malinko jinak, přesto vždy neomylně poznáme, že čicháme k jahodě a ne k třeba k ostružině nebo jablku … stejně tak i v ústech poznáme neomylně dokonce i nezralou jahodu a je jedno, jestli je to odrůda Elsanta, Honeoye, Senga Sengana či jakákoliv jiná! O genialitě lidského jazyka schopného zprostředkovat tento chuťový vjem si povíme v některém dalším zamyšlení.

Někdo je Tvůrcem všeho … i té jahody i té hlíny, ve které je jahodník zasazen, i vody, kterou ho zalévám, vzduchu, který jeho listy dýchají, Slunce, které na něj svítí … i člověka, kterého pak zralé plody potěší a ozdraví!

Původ jahody?

Vraťme se k jahodě a položme si otázku, odkud se vzala tahle dokonalá souhra tvarů, vůní, chutí a barev? Že by skutečně zapracovala náhoda nebo nelítostný boj o přežití, jak tvrdil kdysi Charles Darwin? Domnívám se, že náhoda ani boj jahodníků o život nemohou tyto věci v žádném případě vysvětlit … naopak jediným adekvátním a vědecky poctivým vysvětlením je inteligentní návrhář, podobně jako jediným adekvátním vysvětlením původu automobilů jsou geniální inženýři jako Henry Ford nebo Ettore Bugatti! Byli to oni, kdo měl invenci, nápad, kreativitu, inteligenci, zkušenosti, znalosti materiálů a fyzikálních zákonitostí. Totéž platí i pro lidským očím neviditelného Stvořitele vesmíru! Že jste ho ještě neviděli? To nevadí, já jsem šéfkonstruktéra Fiatu také nikdy neviděl, přesto nepochybuji, že existuje a že můj vůz byl tímto inženýrem a jeho týmem navržen … a že byl navržen dobře. Stejně tak jsem nikdy neviděl lidi, kteří stavěli nebo navrhovali panelák, ve kterém bydlím nebo počítač, na kterém píšu tyto řádky. Přesto se mi asi nikdo z Vás nebude smát, když se na tyto chytré, vzdělané a kreativní tvůrce odvolám jako na příčinu uvedených věcí. Je tu ale ještě Někdo, kdo je Tvůrcem i těch lidských tvůrců, i té hmoty, která umožňuje stavět domy a počítače, i těch přírodních zákonů a přírodních konstant, které dovolují, aby takové výtvory fungovaly. Někdo je Tvůrcem všeho … i té jahody i té hlíny, ve které je jahodník zasazen, i vody, kterou ho zalévám, vzduchu, který jeho listy dýchají, Slunce, které na něj svítí … i člověka, kterého pak zralé plody potěší a ozdraví!

Při hledání odpovědí na otázku, odkud se vzalo to či ono, je tedy potřeba jít vždy do hloubky a nezůstávat na povrchu, kde se věci mohou jevit snadno jako velmi primitivní a snadno vysvětlitelné. Život ale takový není. Život je ve své podstatě nezjednodušitelně složitý a v řeči materiálních příčin nevysvětlitelný. Zeptejte se třeba biochemika, aby vám řekl, jaké chemické sloučeniny se nalézají v tomhle nádherném plodu. Určitě by nám jich dokázal vyjmenovat přinejmenším několik tisíc! Ano, v obyčejné jahodě je mnoho tisíc složitých chemických látek? A nejen v jahodě, ale de facto v těle jakéhokoliv živého organismu, houby, rostliny, zvířete nebo člověka. Třeba u zvířat jde počet chemických sloučenin do mnoha desítek tisíc a v některých případech až do stovek tisíc. Ano, až tak složitá je chemie těl živých organismů!

Věděli jste, že jenom chuť jahody je výsledkem dokonalé souhry téměř 1 tisíce chemických sloučenin, z nichž většinu ani neumíme vytvořit v laboratoři? Chemické napodobeniny – tzv. jahodové příchutě – jsou založeny na tom, že chemici v laboratoři vytvoří jen několik nejvíce zastoupených a nejsnáze vyrobitelných sloučenin tvořících jahodovou chuť — a zbylých několik set chemikálií tam prostě chybí.

Podstatné pro naše další úvahy je to, že všechny potřebné chemikálie k realizaci životních pochodů jahodníku jsou v něm již obsaženy! Tzn. že nic důležitého tam nechybí. Jahodník – a ni žádný jiný organismus – nemusí čekat další milióny let, než by domnělá evoluce v nich metodou pokus-omyl vytvořila nějakou chybějící chemikálií, se kterou to už bude 100% jahoda. Ne! Vše důležité je již na místě, a to od samého začátku!

Věděli jste, že jenom chuť jahody je výsledkem dokonalé souhry téměř 1 tisíce chemických sloučenin, z nichž většinu ani neumíme vytvořit v laboratoři? Chemické napodobeniny – tzv. jahodové příchutě – jsou založeny na tom, že chemici v laboratoři vytvoří jen několik nejvíce zastoupených a nejsnáze vyrobitelných sloučenin tvořících jahodovou chuť — a zbylých několik set chemikálií tam prostě chybí. Proto je umělá jahodová příchuť tak nedokonalá a různí výrobci se předhánějí, kdo dokáže vytvořit zdařilejší napodobeninu jahodové chuti, a podle toho se odvíjí i cena takových pochutin.

Z jahodového smoothie zpátky jahodu?

A teď si zkusme představit, že bychom jahodu hodili do kuchyňského mixéru a rozmixovali ji třeba s mlékem až na nitrobuněčnou úroveň, kdy bychom rozrušili i jednotlivé buňky. Jejich obsah by se tedy mohl volně vylít do mixované hmoty. Výsledkem by byla energeticky a chemicky velmi bohatá směs mnoha tisíc chemikálií.

Pokusme se teď následovat rady našich evolučních kolegů, kteří našim dětem ve školách tvrdí, že pokud bychom měli k dispozici všechny nezbytné chemické sloučeniny, dostatek energie a času, budou se tyto chemikálie spontánně slučovat do stále složitějších komplexů a eventuálně po dlouhé době vytvoří první živou buňku.

Jenže takto se ve skutečnosti nechová žádná směs chemických látek – bez ohledu na to, kolik chemikálií je přítomno, nezačne se v nich nic samovolně organizovat a sestavovat do nových forem života. Mixérem vytvoříme jahodové smoothie, ale nikdy novou formu života. Dokonce můžeme do rozmixované hmoty přidat další formy energie (mikrovlnným ohřevem, pečením nebo elektrickým proudem), ale z chemikálií nám žádná nová forma života a dokonce ani žádná buněčná organela sama spontánně nevznikne. Takto bychom mohli pokračovat v přidávání různých forem energie klidně miliony let – přesto by se v rozmixované směsi chemikálií nic živého nevytvořilo.

Málokdo ví, že podobný experiment provedl kdysi Louis Pasteur a dokázal, že život z chemických sloučenin spontánně prostě nevzniká — bez ohledu na to, kolik energie, času a složitých chemikálií máme k dispozici.

Málokdo ví, že podobný experiment provedl kdysi Louis Pasteur a dokázal, že život z chemických sloučenin spontánně prostě nevzniká — bez ohledu na to, kolik energie, času a složitých chemikálií máme k dispozici. Pokud je daná soustava bez života — jinými slovy je sterilní či sterilizovaná (jsou v ní zahubeny všechny zárodky života, např. při zavařování zeleniny a ovoce, pasterizaci mléka v mlékárnách apod.) nikdy se v ní žádný život sám od sebe neobjeví. Proto se ve sterilizovaných zavařeninách netvoří plíseň, bakterie ani kvasinky a díky tomu se zavařenina nezkazí celé roky! Chemické látky, dokonce i celé plody plné chemických sloučenin podobně složitých, jako jsou v jahodě, se nám v zavařenině nikdy nespojí do něčeho složitějšího ani samy od sebe neobživnou!

A to nehovořím o tom, že povrch každé jahody je poset malinkými semínky, ve kterých je veškerá genetická informace, jak vytvořit nové jahodníkové sazenice a na nich nové plody. Stačí jedno jediné z těch malinkatých semínek zasadit do vhodné půdy a můžete mít znovu jahod plný stůl! Jak geniální konstrukce!

Ponaučení:

Každý živý organismus, bakterie, houba, rostlina, zvíře nebo člověk má nesmírně komplikovanou chemii svého těla. Třeba v obyčejné jahodě je jen samotná chuť tvořena téměř 1 000 velmi složitých chemikálií. Podobně i její barva nebo vůně. Odtud vyplývá, že žádný živý organismus není primitivní ani zfušovaný a rozhodně nemůže být produktem náhodných a slepých procesů. Až si budete zase dělat jahodové smoothie nebo se jen tak zakousnete do zralé jahody, věnujte ve svém srdci velkou vděčnost Bohu za to, s jakou péčí a smyslem pro detail vytvořil tento zázračný plod, aby Vás potěšil a zároveň vyživil Vaše tělo!

Závěr:

Život není náhoda ani nutnost. Život je dar. Nic živého nedokážeme vytvořit z neživých látek a žádná sebevíc komplikovaná směs chemikálií sama od sebe nikdy neobživne, nikdy se sama nesestaví do správně zhotovené fungující buňky. Jahodové smoothie se nikdy nebude vyvíjet zpátky směrem k jahodě, stejně jako mrtvý kůň sám od sebe nikdy neobživne.

Biblický citát:

V Jeho ruce je duše všeho živého a duch veškerého lidského těla. (Job 12,10)

V šesti dnech totiž Hospodin učinil nebe i zemi, moře a všechno, co je v nich, ale sedmého dne odpočinul. (Exodus 20,11)

Mgr. Libor Votoček

Související články

#7 Jak vznikla půda? | Genesis Era Q&A

11. dubna 2024

Jak vznikla půda?

#6 Čtvrtá kategorie vědy - Sdělená, Neopakovatelná, Zjevená | Genesis Era Q&A

4. dubna 2024

Podrobnější představení 4. kategorie vědy.

#5 Třetí kategorie vědy - Forenzní, Neopakovatelná, Historická | Genesis Era Q&A

28. března 2024

Podrobnější představení 3. kategorie vědy.

#4 Druhá kategorie vědy: terénní, opakovatelná, pozorovací | Genesis Era Q&A

21. března 2024

Podrobnější představení 2. kategorie vědy.